Jak začít s RC driftem? Kolik to stojí?

11.12.2011 20:07

Jak začít? Nám, už nějaký pátek zaběhlým jezdcům, často kladená otázka ať už jsme kdekoli. Teoreticky je to jednoduché. Koupíte si RC auto 4x4, přezujete jej na driftovací kola a hurá ven jezdit. Ale kéž by to bylo tak jednoduché :o)) Škoda, že není.

Další často kladený dotaz je, kolik to stojí? Velice těžká otázka protože to není jen auto, ale další věci kolem:  nabíječka , baterky, lepší ovladač, kola různé tuningové díly atd. atd…………

 Začneme odpovídat rovněž otázku : kolik do tohoto koníčku chcete a můžete investovat a jakým intenzívně se mu chcete věnovat ?

Zda hodláte blbnout jen tak za barákem na pár minut a nebo, jako my, si minimálně jednou za týden zajít zajezdit a případně zkusit nějaký ten závod, nebo jezdit plně „profesionálně“ a vymetat závody. 

Většina lidí začne tak, že si pročte různé  fora, posbírá rozumy a jde nato. To je asi ten nelepší způsob. Na forech je spousta informací, které mohou člověka ještě více povzbudit a pomoci mu se správným výběrem ale pozor mohou vás i odradit. Každopádně doporučujeme si to vyzkoušet a osahat ;-).

Pokud vás jízda dveřmi napřed zaujala natolik, že jste se rozhodli jít do toho, pak jedno z prvních rozhodování je:  jaký si pořídit podvozek? Kardanové nebo řemínkové provedení, jaký motor, jaký regulátor ……? A zase jsou tu ty peníze!

Dá se začít levněji a koupit si podvozek jednoduší, kardanový, jako E10  od HPI nebo TT-01… od TAMIYE, HIMOTO,  Strada TC. Jsou to základní a nejběžnější podvozky používané  u nás pro začátek. V RTR provedení (Ready To Run – připraveno k jízdě) sestavené a se vším: podvozek, karoserie, motor, servo, regulátor, vysílač, přijímač, stačí dokoupit baterku do auta a vysílačky, nějakou nabíječku a hurá jde se jezdit. Nevýhodou těchto podvozku je to, že na nich v podstatě nic nenastavíte vše je dané od výrobce mimo HIMOTO a STREDA TC a TT-01D (dnes TT-01ED) tady se už dá trochu si pohrát s nastavením odklonů kol a sbíhavosti.

Dále jsou tady podvozky, dalo by se říct střední třídy, jako LRP S10 které už jsou nastavitelné, ale jsou bez jakékoliv elektroniky. To muže byt výhodou, že si podvozek osadíte čím budete chtít. Pak je možnost koupit si RTRko od HPI sprint2flux nebo sprint2sport jsou to řemínkové podvozky kompletně sestavené stačí  dokoupit jen baterie a drift gumy.

Další možnost je kategorie sama o sobě x-ray cyclone, yokomo a jim podobné jsou plně profesionální sice drahé, ale o to lepší nastavitelné  úplně  vše od sbíhavosti rozbíhavosti odklonu  sklonu  CS systému volnoběžky až po různé tuning díly a kdo ví co ještě.

Není jednoduché někomu správně poradit. V dnešní době je už poměrně velký výběr a každý má jiné požadavky a očekávání.

Tento článek je zaměřený na český trh a z něj dostupné zboží pak je tady ještě zahraničí a především Čína, ale to je na jiné téma.

By Nikollas, Tabbert